>

20| sij 2015

SKIJAŠKE CIPELE – KAKO IH ODABRATI?

Boot Fitting

Poznato je da skijaška cipela (popularno “pancerica”) predstavlja najvažniji dio skijaške opreme. Skijaš može skijati na najboljim skijama, s divnim štapovima, u najboljem odijelu ali, postoji jedan ALI! Sve to nije važno ako nam cipele nisu pravilno odabrane.

skijasko_uciliste_kako_odabrati_ski_cipele3

Od samog početka skijanja, poznato je da je skijaška cipela najvažniji dio opreme svakog skijaša. Kako je odabrati i gdje to možete učiniti, pročitajte u ovom prilogu…

Pravilan odabir skijaških cipela nije lagan posao. Osim po boji i dizajnu cipele se biraju prema znanju skijanja, tjelesnoj konstituciji i pripremljenosti, spolu, obliku stopala i potkoljenice, te mogućim deformacijama na nozi skijaša.

skijasko_uciliste_kako_odabrati_ski_cipele

Najjednostavnije je doći u prvi sportski dućan, odabrati cipele prema boji i “svi zadovoljni”. Da, tako je to u mašti. U pravom životu odabir “pravih” cipela koje će nam omogućiti uživanje tijekom cijelog dana provedenog na snijegu, težak je i dugotrajan postupak. Ali, (pozitivan ali), vrijedi svake sekunde koje skijaš provede isprobavajući i testirajući između velike ponude proizvođača i modela. 

Jako je važno pravilno izmjeriti nogu. Po mogućnosti snimiti nogu (sa 6 kamera u Koali ili temeljitom izmjerom i otiskom stopala kod Dade Novosela-Strolz, Samobor), odabrati pravilan indeks tvrdoće (tjelesna snaga i težina), izraditi uložak prema otisku stopala i probati što više modela, pravi je put. Kada se odabere odgovarajući model i izradi uložak (otisak stopala), moguća je dorada i fino podešavanje prema pojedinačnim potrebama svakog skijaša. Sve navedeno moguće je realizirati u slovenskom dućanu Koala koji raspolaže s raznim modelima dvanaest svjetskih proizvođača cipela. Koala se nalazi sat vremena vožnje od Zagreba prema Ljubljani (izlaz Višnja Gora) i na putu je prema nama najbližim skijalištima. Odlična ponuda, stručno osoblje, pravi odabir i povoljne cijene. Treba se telefonski predbilježiti za termin i ostaviti si nekoliko sati vremena za pravilan odabir i eventualnu doradu. Postoji i mogućnost “pumpanja” unutarnjeg uloška cipela kako bi fiting bio što bolji (odlično kod deformiranih stopala). Ko to jednom proba, uglavnom skija isključivo sa tako izrađenim cipelama.
U tom segmentu odličan je i Strolz, cipele po mjeri koje u Hrvatskoj izrađuje Dado Novosel u Samoboru. Nisu baš čudo dizajna ali po kvaliteti “prva liga”. Trajne, ugodne, prave cipele za učitelje skijanja i one koji provode puno sati na skijaškim stazama.
Manje korekcije na “pancericama” možete učiniti i kod Ivice Franjka (Racing Frenkie) u Samoboru. Na žalost ne i kupiti nove cipele, nego iznajmiti.
Kod Koale, Dade i Frenkija članovi HZUTS-a imaju i popust pri kupnji i najmu. Sve navedeno sam imao priliku i sam upoznati i isprobati. I mogu preporučiti. Ostavljam prostor da postoje i druge mogućnosti. Ako za njih znate, javite. Bit ću vam zahvalan.

Dag Modrić i SU Team